dissabte, 2 d’octubre del 2010

la crisi de govern segons el 3 de vuit

Aquí sota enganxo el escrit que ha fet el 3 de vuit, després d'asistir al ple del darrer divendres.

L’alcalde d'Olesa fa fora UPO del govern i es queda sol amb un altre regidor
Actualitat - ALT PENEDÈS

L’alcalde d’Olesa de Bonesvalls, Enric Ases, s’ha quedat pràcticament sol al govern d’Olesa. De fet al govern ara mateix només hi són ell i un altre regidor de GOOB. Fins ara estaven governant amb dos regidors d’UPO però, dimarts al matí, l’alcalde els va comunicar que els destituïa perquè no confiava en ells. "No ha estat cap ruptura sinó una decisió unilateral de l’alcalde. No vam discutir perquè ell té dret a fer-ho però ara cal reflexionar tots plegats ja que s’han quedat sols amb dos regidors al govern i set a l’oposició, una situació molt inestable”, afirma des d’UPO Carlos Vico. Aquesta decisió ve després del ple ordinari que es va dur a terme divendres passat al vespre. La sala de sessions estava plena de gom a gom ja que molts eren els que volien saber què passaria durant el ple i, sobretot, com acabaria. No era estrany sentir comentaris entre el públic criticant la forma d’actuar del govern municipal. Tot i que segurament també hi devia haver partidaris del govern, aquests no se sentien.

Cal una gestora
El punt més important va arribar gairebé a la mitjanit quan ja va ser el torn dels precs i preguntes. Va ser llavors quan el regidor i exalcalde, Pere Pi, va demanar la dimissió de l’actual alcalde, Enric Ases.
En un breu escrit, Pi va apuntar com Olesa de Bonesvalls “no es mereix ser governada de la manera que ho fa vostè” i per això “ara ja no li demano que s’ho repensi com vaig fer fa uns dies sinó que el que li demano és la seva dimissió i que es nomeni una gestora que pugui tirar endavant el govern fins a les properes eleccions municipals”.

L’alcalde, però, lluny de mostrar-se afectat per aquestes paraules es va limitar a dir que CiU podia demanar “el que volgués” però no es va mostrar disposat a plegar en cap moment. A més a més, per altra banda, cal destacar que un exalcalde del municipi, Joan Parera, que estava entre el públic, també va criticar durament el govern en el torn de precs i preguntes i també va suggerir que el millor que podia fer el govern era plegar.

“Despesa innecessària”
Tot i que aquest va ser el punt més destacat del ple, un altre punt que bé mereix una consideració és que es va deixar sobre la taula una modificació de crèdit de 186 mil euros. La proposta es va deixar sobre la taula perquè la majoria de l’oposició veia punts a millorar.
Des de CiU, la regidora Valentina Martínez és la que va criticar més durament la modificació de crèdit en considerar que la proposta no és “de contenció com vol fer creure el govern” sinó que és una modificació de crèdit que el que proposa “és una despesa corrent innecessària”. “Estic trista per la gestió econòmica que el govern està duent a terme perquè hi ha moltes coses que no s’entenen d’aquesta modificació com ara 11.800 euros més cap als tècnics o 10.000 euros més per al manteniment de jardins”.

Altres punts
Per altra banda, es va aprovar una proposta de modificació de l’addenda al contracte per l’execució de les obres del Pou de Can Morgades i l’aprofitament del Pou de la Plana. També es va aprovar, en aquest cas per unanimitat, l’adhesió al Manifest d’Òmnium Cultural per l’Onze de Setembre d’enguany.
També es va aprovar, amb l’única abstenció del PSC, una moció presentada per l’equip de govern GOOB-UPO de suport a la Comissió Olesa de Bonesvalls Decideix per la consulta popular a Olesa sobre la independència de Catalunya.
Seguidament van venir quatre mocions de CiU que es van aprovar totes quatre.

La primera feia referència a la recuperació de la font ornamental pública. Tot i aprovar-se, el govern va advertir que ho havien de consultar amb els tècnics perquè “no s’ha eliminat per capritx sinó per motius higiènics i sanitaris ja que s’hi poden acumular mosquits tigre”.
L’altra moció aprovada parlava de la necessitat de condicionament de les zones enjardinades. Des del govern es va confessar que era cert que a l’estiu havia estat una època “d’impàs” però que la moció ja no era necessària perquè s’estava substituint la gespa per un altre tipus de vegetació ja que es considerava que la gespa no era la més adequada per al clima. Tot i que el govern va demanar la retirada de la moció, CiU no va voler fer-ho i es va aprovar.

També es va aprovar una moció que demanava la modificació de criteris de subvencions a les entitats i una que demanava posar una placa de reconeixement al camp de futbol per a Marià Tutusaus i Augé.
A banda d’altres punts que també es van aprovar, finalment es va presentar una moció a càrrec d’UPO-ICV-EUIA-EPM d’aprovació inicial de la modificació puntal del Pla general d’ordenació Sector Pla de la Savina. El punt no es va aprovar pel vot de qualitat de l’alcalde