divendres, 19 de setembre del 2008

Dels pitjors d'Europa

Avui s'ha conegut un informe fet per la Fundació Jaume Bofill, en referència a la educació a l'Estat espanyol. Fa uns mesos es van coneixer els resultats de l'Informe PISA, fet per la OCDE. I resulta que Espanya, i més concretament Catalunya, estant a la cua de nivell educatiu. Ara el Ministeri vol fer una nova prova a més de 20.000 alumnes de quart de primària, per veure que pasa.
En fi, hi ha una cosa que és segura. La culpa és de molts. Els governs, per la quantitat de canvis legislatiu fets en les dues darreres dècades. Dels pares, per haver renunciat a la educació dels seus fills. De la societat, pels continus canvis que es produeixen i que ens fan anar com bojos. I clar també dels professors, que en ocassions no fan tot el que haurien de fer.
Reflexiono, sobre l'educació, perquè tots els mitjans han parlat del tema en aquesta primera setmana de curs. Parlo de l'educació perquè soc fill, nebot i cosí de professors i em fa mal que es culpi únicament als docents. Tenen culpa, evidentment, però no més que altres.
També, parlo d'aquests informes, sense entrar a valorar les dades (que són aborrides i ensopides) perquè en els darrers mesos a Olesa, sembla que tothom critiqui l'escola municipal. Que evidentment té moltes mancances, no cal dir-ho aquí, però, és evident que el "suposat" baix nivell d'Olesa és lamentablement el normal en els darrers anys a Catalunya. No hem de buscar excuses per deixar d'intentar millorar la qualitat educativa del nostre país, però potser, quan es critica el que pasa a Olesa, hauriem de pensar que molts dels problemes locals tenen una causa global.
En qualsevol cas, aquests informes i aquestes dades, haurien de fer-nos reflexionar.