Aquesta darrera setmana m'han donat un exemplar de l'últim llibre en el qual he participat. Es tracta del llibre La cuestión del Centro, el Centro en cuestión, editat i coordinat per Sergi Martínez Rigol. Aquesta obra recull els treballs presentats en el Congrés Internacional organitzat entre els dies 1 i 3 de març del 2008, a la Facultat de Geografia de la Universitat de Barcelona. En aquest congrés van participar ponents de quatre països diferents (Espanya, Itàlia, Portugal i França) i representants de nou universitats diferents.
El llibre tracta sobre un procés urbanístic molt actual, present a les grans ciutats, amb centres històrics deprimits. Aquest procés, conegut amb un terme anglés és la Gentryfication. El Dr. Martínez, va obtenir el seu doctorat amb la primera investigació seriosa feta a l'Estat espanyol sobre aquest tema l'any 2000 amb el títol El retorn al centre de la ciutat. El Raval entre la gentrificació i la reestructuració.
No m'allargaré més aquí, explicant aquests conceptes tècnics. Únicament diré, que aquí he publicat el meu tercer article, fet en col·laboració amb el Dr. Jordi Nofre i Mateo. L'article titulat De la centralización de la periferia a la gentrifiación de los suburbios de Barcelona, tracta sobre l'Hospitalet i més concretament sobre les obres dutes a terme al sector Gran Via-Plaça d'Europa. En l'article s'intenta analitzar els possibles processos gentrificadors impulsats des de l'administració pública.
Com dic, és el tercer article que publico. Anteriorment, havia publicat l'any 2006 Las urbanizaciones. Los nuevos barrios periféricos de la Región Metropolitana de Barcelona, article on s'analitza el comportament de les urbanitzacions de segona residència de cinc municipis metropolitans: Vallirana, Cervelló, La Palma de Cervelló, Pallejà i Olesa de Bonesvalls. Aquest article és el resultat d'una ponència feta entre el 21 i 24 de juny de 2005, En el Primer Congrés Internacional del GIGU organitzat a la Universitat de Barcelona i on van participar professors de les Universitats de Barcelona i Sao Paulo.
L'altre article publicat, és de l'any 2009 i va apareixer a la revista l'Espai de Molins de Rei, l'abril de l'any passat. En un monogràfic sobre el comerç, coordinat per Meritxell Puig i Jodar, vaig esciure La fira de la candelera vista per un de fora. On en forma de conte explico les vivències d'un foraster a la Fira de l'arbre de Molins de Rei. Article molt menys científic que els altres, però sens dubte, de més fàcil lectura.
Per cert, el llibre de Sergi Martínez el podeu trobar a la llibreria La Central.
Un altre dia, us parlaré dels treballs que han publicat alguns dels meus col·legues en els darrers temps. L'últim dels quals es pot veure a la fotografia: Llegint pedres, escrivint ciutats. On es barreja literatura i urbanisme.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada