"La bala retozona del 5.56, esa misma que hace zigzag y en vez de salir por ahí sale por allá o hace estallar el hígado, se comporta así porque un brillante ingeniero, hombre pacífico donde los haya, quizá católico practicante, aficionado a Mozart y a la jardinería, pasó muchas horas estudiando el asunto. Tal vez hasta le dio nombre -Bala Louise, Pequeña Eusebia- porque el día que se le ocurrió el invento era el cumpleaños de su mujer, o su hija. Después, una vez terminados los planos, con la conciencia tranquila y la satisfación del deber cumplido, el asesino de manos limpias apagó la luz en la mesa de proyectos y se fue a Disnyelandia con la familia"
Aquest fragment forma part de l'últim llibre que he llegit de Pérez-Reverte, Territorio Comanche. Crec que és un dels fragments més irónics que he llegit mai on es mostra amb claretat la crueltat de la guerra i la participació en ella de moltes persones, persones que de vegades no hi són ni en els terrenys de batalla. Hi ha un periodista espanyol anomenat Gervasio Sánchez que denuncia les atrocitats de la guerra, especialment les víctimes de les mines. En els seus discusros acostuma a criticar als governs occidentals que mentre diuen que s'ha de lluitar contra la guerra, venen armes i municions als contendients. En la entrega del premi Ortega y Gasset de periodisme que li van donar va fer un discurs contundent.
Tornant a Pérez-Reverte, diré que és un dels meus autors espanyols favorits. Té algunes d'enigmes fantàstiques, com El Club Dumas, La Tabla de Flandes o La Piel del Tambor, altres com La Carta Esférica és tota una lliçó de cartografia. Però segurament és en la novela històrica on més s'ha endinçat aquest acadèmic de la llengua, amb obres como El Maestro de Esgrima, El Húsar, Trafalgar y Un Día de Cólera. De tota la bibliografia d'aquest autor en falta abordar la saga Alatriste, potser una de les obres més famoses del autor, sobretot després de que Viggo Mortensen la protagonitzés al cinema.
Recuperant el fragment del començament, cal dir que Arturo Pérez-Reverte va ser durant molts anys reporter de guerra. Experiència que li permet parlar de les guerres amb total cruesa. A la guerra dels Balcans, on es desenvolupa la historia de Territorio Comanche, va estar-hi anys. Una bona part de la experiència agafada en aquest conflicte, va quedar retratada en una de les seves obres més crues, El Pintor de Batallas.
En fi, un bon autor per llegir de forma ràpida, ja que la majoria de llibres no són molt gruixos. També, val la pena llegir els seus articles de premsa on demostra que no en té pels a la llengua. Cap, ni un. Per internet en corren uns quants, que deu n'hi do.
Podeu saber més coses de Arturo Pérez-Reverte a le seva pàgina web.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada