dilluns, 2 de febrer del 2009

Ha mort Hans Beck

Hans Beck, es probablement un nom que no ens diu res, jo de fet l'he descobert fa un parell d'hores. Però aquest alemany que va morir el dia 30 als 79 anys va crear una de les joguines més famoses de les darreres dècades. La majoria dels nascuts a la dècada dels setanta segur que les han fet servir i que han pasat hores al terra jugant amb elles.


Hans Beck, va ser el creador dels Playmobil, els famosos "cliks". Figures creades l'any 1974 per l'empresa alemanya Geobra-Brandstätter. Des d'aleshores s'han venut més de 22.200 milions de figures (tres vegades la població mundial actual) i avui s'han convertit en peça de coleccionisme (potser hauré de maleir el dia que vaig regalar la meva caixa amb un centenar de figures al meu cosí, però era el que calia fer). L'èxit d'aquesta figura bé donat per la seva versatilitat i per la quantitat d'escenaris diferents que s'han creat, partint d'un model de 7,5 centimetres, amb cap, braços i cames mòbils. Segurament els més famosos van ser els indis i vaquers i els soldats medievals. Però en el món Playmobil es poden trobar pirates, granjes, construccions, mariners, romans, astronautes i un llarg etcètera.
Diuen que Hans Beck, va voler fer una figura a imitació de les que dibuixaven els nens. Cares simples amb ulls i un sonriure, sense orelles, sense nas, calia simplicar la figura el màxim possible. I de fet no va ser fins als anys noranta que les figures van començar a moure les mans.



En fi, ens ha dit adeu aquest cap de setmana i per sort la seva creació el perdurarà. I els nens continuaran gaudint d'aquestes joguines i els no tant nens continuaran col·leccionant-los.

Per cert, donant una passejada per Internet es poden trobar infinitat de pàgines on els Playmobil són l'estrella. M'ha fet molta gràcia una on s'utilitzen les figures per recrear pel·licules, llegendes i fins i tot novel·les. http://www.playfotomobil.com/.