diumenge, 17 d’agost del 2008

Viatge als països dels olesans

Aquests escrits estan fets per publicar-los a la Revista Olesa Informació. Però, els aniré penjant aquí també, un cop publicats a la revista. Mai ho faré abans.
El primer article era una presentació de la importancia dels col·lectius extrangers al nostre municipi, i a partir d'aquí, es van fent descripcions de diferents països.
Globalització, antiglobalització, alterglobalització, són paraules que sentim moltes vegades i que de vegades ens generen dubtes. De fet, què signifiquen tots aquests conceptes? No entrarem a definir-los aquí, existeix molta bibliografia i molta discussió al respecte. Però, hi ha una cosa que està clara, la globalització existeix. I és fàcilment visible al nostre voltant, sobretot en dos aspectes. Un d’ells, fa referència a la facilitat amb la que avui en dia podem desplaçar-nos a qualsevol lloc del món o la facilitat amb la qual podem comprar productes d’arreu del planeta. L’altra forma de visibilitzar-ho és la immigració, l’arribada de persones d’altres països, que dia a dia, estant convertint la nostra societat, en una societat multicultural, multiracial i multireligiosa. En definitiva, el futur, se’ns planteja d’una heterogeneïtat absoluta.

Aquesta multiculturalitat, no és un fenomen propi de les grans ciutat, sinó que totes les poblacions, estant reben persones de l’estranger, fins i tot, a pobles petits com Olesa de Bonesvalls, s’evidencien aquest canvis. Un repàs del padró municipal ens ofereix les següents dades: 1.680 habitants censats, dels quals 117 són d’origen estranger. Aquests estrangers es reparteixen de la següent forma, 84 europeus, 18 americans i 15 africans.

L’objectiu d’aquests escrits no és parlar de la immigració i les seves conseqüències: positives i negatives, sinó, aprofitar l’existència de persones d’orígens tant divers, per donar una volta al món. Una volta al món que faré amb escrits òbviament. Vull, aprofitar aquest espai per explicar coses d’aquests països, coses serioses com la història i la geografia, però també d’altres més anecdòtiques, com les tradicions, la cultura, l’esport, l’alimentació i si és possible, com tot això ens afecta a nosaltres. Com els hàbits dels nouvinguts han fet canviar la quotidianitat de les nostres vides. Potser, ens sorprendrem d’algunes coses, en aquest viatge que us convido a fer amb mi.

A partir de la propera revista, en centraré en un país, i així, revista darrera revista, analitzaré els diferents països dels quals tenim representació a Olesa. Només anticipo una dada: són 25 les nacionalitats que existeixen a Olesa de Bonesvalls, fonamentalment europeus, però també sud-americans i africans. Revista a revista, els comentarem i des d’aquí us convido a fer comentaris i suggeriments, de tot el que jo pugui explicar.

La primera aturada d’aquest viatge serà Cuba. Un país que en les darreres setmanes ha estat d’actualitat amb el relleu del seu president.