diumenge, 17 d’agost del 2008

Viatge als països dels olesans: Àustria

Benvinguts a la segona parada d’aquest viatge pels països dels olesans. A la darrera revista vam dir que ens aturaríem a Àustria, el co-organitzador de l’Eurocopa de seleccions 2008. Una parada del tot oportuna, en aquests dies que tant s’ha parlat de futbol, per cert, se’n deixa de parlar algun cop?

Àustria és un país del centre d’Europa. Un estat on es parla alemany, per això, el seu nom és del tot impronunciable, quelcom així: Republik Österreich. Àustria esta situada al cor del continent, limita al nord amb la República Txeca i Eslovàquia, a l’oest amb Liechtenstein, Suïssa i Alemanya, al est amb Hongria i al sud amb Eslovènia i Itàlia. En total vuit fronteres. Fronteres, exhaurides en bona part, amb la entrada d’Àustria a la Unió Europea el 1995, convertint-se en el quinzè país que ho feia (ara ja en som 27). Les dimensions d’aquest muntanyós i fred país són 83.858 quilòmetres quadrats. Per fer-nos una idea, una mica menys que Andalusia. La seva població es de vuit milions d’habitants, una mica més que Catalunya. És per tant un país petit, no molt diferent de la majoria dels que hi ha actualment al vell continent.

La seva capital és Viena (Wien), una de les ciutats més monumentals d’Europa, una ciutat on la música i l’art en són presents les 24 hores del dia. Els seus 1,5 milions d’habitants la converteixen en la ciutat més gran del país, seguides de lluny pels 220.000 de Graz, els 180.000 de Linz, els 144.000 de Salzburg i els 113.000 de Innsbruck. Al marge de la capital, que ens recordà els cafès, la xocolata i els pans, podem destacar Salzburg, ciutat on fa uns 250 anys va néixer un dels més grans músics de la història, Wolfang Amadeus Mozart. Insbruck i Graz, ens resulten conegudes als afeccionats al futbol. A Graz trobem un dels clàssics de les competicions europees un equip anomenat Sturm Graz, que juga a un camp de conegut nom: Arnold Schwarzenegger Stadium, actor que abans de triomfar a Hollywood i convertir-se en Governador de California va guanyar premis fent de culturista a la seva Àustria natal. I Innsbruck, capital del Tirol, que en les darreres setmanes ha sortit a la televisió dia i nit, perquè era la seu de la roja.

Clar que si parlem d’Àustria no podem de deixar de fer un esment a la seva història, llarga història si pensem en l’Imperi Astro-hungar, més encara si pensem, en el Sacre Imperi Romanogermànic. Imperi on van dansar alguns dels personatges més famosos de la reialesa europea, com la mítica Sissí, muller del emperador Francesc Josep I, i coneguda per les pel·lícules que d’ella se’n van fer, fa algunes dècades. També era membre d’aquesta reialesa, l’arxiduc Francesc Ferran d’Hasburg, assassinat el 28 de juny de 1914 a la ciutat bòsnia de Sarajevo, arran del qual va iniciar-se la Primera Guerra Mundial. Va ser precisament l’acabament d’aquesta sagnant guerra l’origen de l’actual República d’Àustria, arran del Tractat de Versalles.

Un altre personatge de la història negra d’Àustria és Adolf Hitler, nascut a Braunau am Inn. Va ser precisament durant el seu govern, que Àustria passà a formar part del Anscluss, sota el govern del Tercer Reich. Govern d’infaust record per la humanitat i especialment pels alemanys i austríacs, acusats de còmplices, encara avui en dia.

Però no acabarem aquest passeig, parlant de la època fosca d’aquest bell país, emmarcat pels Alps, la serralada més gran del centre d’Europa. Regió, on podem trobar un dels estereotips del país, els tirolesos. Personatges, que amb els seus tirants, mitjons i barrets s’han fet famosos i especialment turístics. Els formatges i la cervesa, en són dos dels productes més típics de la regió, al marge de la música i els balls, (tiroliri-ri-ri-ri-ri i i i)

Dèiem abans que la música és un dels trets característics de Àustria i fonamentalment de la seva capital. La Filharmònica de Viena, és una de les orquestres més famoses del món, i per ella han passat músics de la talla de Beethoven, Schubert, Haydn, Strauss o més recentment von Karajan, al marge del mític Mozart. De fet, la visita de l’òpera de Viena, és una de les aturades obligatòries d’aquesta bella ciutat, el centre de la qual va ser declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO l’any 2001. A més no hem d’oblidar-nos del Danubi, el segon riu més llarg d’Europa, que neix a Alemanya i desemboca a la mar Negra a Romania.

Ho deixarem aquí, no sense abans recomanar una visita a aquest país i especialment a la seva capital, un dels destins més fantàstics per escapar-se un pont (almenys això diuen els que han tingut la sort d’anar-hi). També recordeu que Àustria compta amb algunes de les millors instal·lacions del món per fer esports d’hivern, de fet, és en aquests esports on més destaquen els austríacs.

La propera parada, la farem a un país molt diferent, un país d’un altre continent, un país de contrastos –com gairebé tots- un dels països més propers al nostre i de vegades menyspreat i temut, per les seves diferències culturals, que potser no són tantes...